Uzaktan çalışmak Covid-19 pandemisiyle hayatımızda yaygınlaşmaya başladı. Ancak yönetimlerin çalışana güvensizliği ve ekip çalışmasının azalacağı endişesi bazı kurumlarda uzaktan çalışmayı engelliyor.
Uzaktan Çalışmaya Mesafeli Yönetimler
Covid-19 pandemisiyle birlikte uzaktan çalışma geleneksel ofis ortamlarının yerini alarak iş hayatında önemli bir rol oynamaya başladı. Uzaktan çalışılamayacak işleri (sahadaki işler, sağlık hizmetleri, taşımacılık vb.) bir kenara bırakırsak, özellikle bilgisayar ekranından yürütülen işlerin çoğu pek ala uzaktan yapılabilir. Ancak uzaktan çalışmaya sıcak bakmayan yönetimler var. Üstelik böyle düşünenlerin içinde dünya devleri de var.
Tesla CEO’su Elon Musk, çalışanlar ofise gelmezse onları kovmakla tehdit etmişti. Apple CEO’su Tim Cook’un ofise dönüş planı çalışanların tepkisi ve üst düzey yöneticilerinden bazılarının istifasıyla karşılanmıştı.
Uzaktan Çalışmayı Engelleyen Görüş
Mutlaka ofise giderek çalışılmasını düşünen görüşün temelde iki çekincesi var:
- Güvensizlik: İşveren evden çalışana güveniyor mu? Bazı yöneticiler, uzaktan çalışan çalışanlara karşı güvensizlik duyabiliyor. Sırf bu yüzden uzaktan çalışmayı ev hapsine çeviren kurumlar var.
- Ekip Çalışmasının Azalacağına İlişkin Endişe: Uzaktan çalışma düzeninin ekip çalışmasını engelleyeceği düşünülebilir. Fakat, teknolojinin sunduğu çeşitli iletişim araçları ve dijital platformlar sayesinde ekip çalışması uzaktan da başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Bu düşünceler yüzünden hala evden çalışamayanlar var. Bazı ülkeler bu konuda oldukça proaktif. Örneğin geçtiğimiz yıl Hollanda’da evden çalışma yasal bir hak haline geldi. Geçen yıl basında çıkan haberlerden Hollanda’da iki meclisli parlamentosunun alt meclisi tarafından onaylanan yasada evden çalışma yasal bir hak haline geldi. Yasanın, nihai olarak kabul edilmeden önce hala Hollanda senatosunun onayına ihtiyacı var. Kanun, işverenleri, meslekleri izin verdiği sürece çalışanların evden çalışma taleplerini dikkate almaya zorluyor.
Ne dersiniz uzaktan çalışmak yasal bir hak olmalı mı?