Çinli bilim insanlarının yaptığı araştırma, çalışırken uzun süreli oturmanın kalp krizi riski doğurduğunu ortaya koyuyor.
Bir Araştırma
Saha teşkilatında olmayan çalışanların çoğu masa başında. Kimi evinde, kimi iş yerinde masasının başında. Yapılan iş gereği, art arda gelen toplantılarla bir de bakıyorsunuz saatlerce masadan kalkılmamış. Hoş, o toplantıların hepsi gerekli mi, o da ayrı mesele. Bazen de yoğun çalışma temposu sonucu yetişmesi gereken işler yüzünden uzunca süreler masadan kalkılamıyor. İşte tehlike tam da burada başlıyor, çünkü o masanın başında geçirdiğimiz saatler bir taraftan sağlığımızı hatta yaşamımızı tehdit etmeye başlıyor.
16 Haziran 2022 tarihli www.sozcu.com.tr haberi Çinli bilim insanlarının dünyanın 21 ülkesinden 100 binden fazla insanın verilerini inceleyerek dikkat çekici bulgulara ulaştığını yazıyor. Habere göre Çin Tıp Bilimleri Akademisi ve Peking Birlik Tıp Fakültesi’nde görevli bilim insanları 21 ülkeden 105.677 insana bazı sorular sordu. Yaş ortalamasının 50 olduğu anket çalışmasında çalışanları kaç saat oturduğu ve kalp sağlığı sorunları mercek altına alındı.
Sonuçlar ve Çözüm
Habere göre, bilim insanları, günde 8 saatten fazla oturmanın kalp rahatsızlığı yaşama riskini yüzde 50 oranında artırdığını tespit etti. Endişe verici sonuçların çıktığı araştırmada kalp krizi geçirme ihtimalinin ise yüzde 20 olduğu belirtildi.
Uzmanlar egzersiz yapmanın ve zaman zaman sandalyeden kalkmanın riski azaltacağını duyurdu. Bu kapsamda 09.00-17.00 mesaisi yapan ve öğle yemeğine çıkmayarak masasında yiyenler uyarıldı.
Araştırmada 8 saatten fazla oturduğu yerden kalkmayanların kalp krizi ya da inme riski geçirme ihtimalinin yüzde 20 olduğu belirtilirken, günde 4 saatten fazla oturanlara göre kalp yetersizliği yaşama oranının ise yüzde 49 daha fazla olduğuna vurgu yapıldı.
Sonuçlar ortada. Tüm bunlara yaratıcılık için ofis dışına çıkmak gerektiği gerçeğini de ilave edelim. O halde herkes çalışma düzenine bu bilgiler ışığında tekrar baksın.