Çalışanın WhatsApp üzerinden şirket yetkililerine hakaret etmesi tazminatsız çıkarılmasını haklı kılar mı? İşte Yargıtay kararı…
İşten Çıkarma Sebepleri
Gerek çalışanların kendi aralarındaki diyaloglar, gerekse kurallara riayet etmemeleri işten çıkarma sebebi olabilir. Kurum içinde işe girenlere “Allah kurtarsın” diyen işten çıkarılır mı öğrendik. İşe sakallı gitmek çıkarılma sebebi mi? Bu soruya da cevap aldık.
Bir de işin WhatsApp ile oluşabilen sıkıntılı durumları var. Malum çoğumuz bir gözümüz WhatsApp’ta yaşıyoruz artık. Bu durum işi tehlikeye atan bazı riskli durumları da beraberinde getiriyor. Mesela “İşten çıkarmak için WhatsApp yazışmaları delil mi?” Bu soru yaşanan bir vakayla Yargıtay kararına bağlanmıştı.
Peki WhatsApp'tan hakaret içerikli yazışmalar yapan bir çalışan bu yüzden işten çıkartılabilir mi? 10 Mart 2022 tarihli hurriyet.com.tr sitesinde Noyan Doğan köşesinde kişi ve yer konusunda detay vermeden yazdıklarıyla konuya açıklık getirmiş. Yazdıkları özetle şöyle:
WhatsApp’tan Hakaret
Özel sektör çalışanı, çalışma arkadaşları ile aralarında kurdukları WhatsApp üzerinden şirket yetkililerine hakaret ettiği gerekçesiyle, tazminatsız olarak işten çıkartıldı. Olay hukuka yansıdı, bölge mahkemesi işvereni haklı buldu. Konu, Anayasa Mahkemesi’ne gitti ve mahkeme özel hayata saygı ve haberleşme hürriyeti haklarının ihlal edildiğine hükmederek, kişiyi haklı buldu. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin, gerekçeli kararında önemli bir hususu da atlamamak gerekiyor. O da, işveren tarafından iş yerinde kullanılan bilgisayar üzerinden yapılan iletişimin izlenebileceği, denetlenebileceği yönünde çalışanın bilgilendirilmediği hususu. Özetleyecek olursak, iş sözleşmesinde aykırı bir kural ya da hüküm yoksa, çalışan, işini aksatmadığı, iş arkadaşlarına rahatsızlık vermediği sürece; WhatsApp kullandığı ve işyerindeki WhatsApp ağlarına katıldığı gerekçesiyle işten çıkartılamaz, tazminatsız iş sözleşmesi iptal edilemez.