Yan Haklar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kurumların yetenekli çalışanlarını tutmakta her zamankinden daha zorlandığı bu dönemde yan haklar devreye giriyor. Çalışanlara sunulan yan haklar, artık tercih aşamasında belirleyici olmaya başladı.  

Yan haklarından memnun olan çalışanlar

Yan Hak Nedir?

Yan haklar, çalışanın maşına ek olarak sağlanan ilave yardım ve avantajlardır.  

Yan Haklar Zorunlu mu?

Çalışana sunulan yan haklar işverenin inisiyatifinde olduğu için zorunlu değildir. Fakat çalışan ve işveren arasında imzalanan iş sözleşmesinde yan haklar belirtilmişse, o zaman zorunlu olur. Örneğin iş sözleşmesinde yazılı olarak satış ekibine yılda 3 kez giysi giyim yardımı yapılacağı belirtilmişse, zorunluluk doğar.

Yan Hak Uygulamaları Nasıldır?

İşveren ve çalışan arasındaki ilişki 4857 sayılı İş Kanunu ile belirlenir. Bu doğrultuda fazla mesai, kıdem tazminatı gibi konularda nasıl yol alınacağı yasa ile belirlenmiştir. Yan haklar ise, kurumların çalışanlara sundukları ekstra desteklerdir.

Kurumlar, çalışan bağlılığını ve motivasyonlarını yükseltmek, olumlu çalışan deneyimi sağlayabilmek gibi sebeplerle yan hak sağlayabilirler. Bu kapsamda bazı yan haklar periyodik olarak sunulabilir. Çalışana sunulan yemek ücreti bu kategoriye örnektir. Bunun yanı sıra, doğum günü, yılbaşı, bayram gibi dönemlerde verilen özel hediyeler yılda bir veya birkaç kez verilir.

Yan Haklar Nasıl Belirlenir?

Genel olarak iki şekilde yapılabilir:

  1. İşverenin Gerekli Gördüğü Yan Haklar: İşverenin sorun tespit ettiği bir konuya çözüm üretmek amacıyla sunduğu haklardır. Örneğin işe toplu taşımayla geliniyor ve bu şekilde çok vakit kaybediliyorsa, işe geliş saatlerinde aksama oluyorsa kiralama ile araç tahsisi sağlanabilir.
  2. Çalışanların Talep Ettiği Yan Haklar: Çalışanların sorun tespit ettiği bir konuda, onların talebi üzerine devreye sokulan haklardır. Örneğin çalışanlar ulaşım için yüksek meblağ ödediklerinden yakınıyor ve ulaşım masraflarını kurumun karşılamasını talep ediyorsa, kurum yan hak olarak çalışanların yol ücretinin ödenmesini sağlayabilir.

Yan Hak Çeşitleri Nelerdir?

Yan hak uygulamaları kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Temelde 2 çeşit yan hak olduğunu söyleyebiliriz:

  1. Zorunlu Yan Haklar: Yasalarca çalışana tanınması zorunlu olan haklardır. Örneğin: Sosyal güvenlik sigortası.
  2. Gönüllü Yan Haklar: İşverenin gönüllülük esasına dayalı çalışanlarına tanıdığı haklardır.
    • Esnek Yan Haklar: Kurum tarafından çalışanlara sunulan birçok yan hak arasında, çalışanların kendi tercihlerine bırakılan haklardır.

Kurumların sunduğu yan hakların adeta sınırı yoktur. Ülkemizde en sık tercih edilen yan haklar yol ve yemek ücreti desteğidir.

Yan Haklar Nelerdir?

Kurumun yapısına, amacına bağlı olarak çeşitlenen yan haklar genel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Yol ücreti
  • Yemek ücreti
  • Sigorta: özel sağlık sigortası, özel emeklilik sigortası, hayat sigortası
  • Gıda Yardımı
  • Giysi yardımı
  • Tatil paketi
  • Kişisel gelişim paketleri
  • Doğum günü izni
  • Fazladan doğum izni
  • Fazladan evlilik izni
  • Spor kulübü üyelikleri
  • Karne izni
  • Hediye çekleri
  • Erzak yardımı
  • Kıdem ödülleri
  • Şirket aracı
  • Şirket telefonu
  • Serbest zaman izni
  • Şirket etkinlikleri
  • Yakıt kartları
  • Çalışan indirimleri
  • Teknolojik cihazlar
  • Regl izni
  • Eğitim ödenekleri
  • On line platform abonelikleri
  • Evcil hayvan ölüm izni

Yan Hak Uygulamalarının Faydaları

Yan hak paketi alan çalışan

Pandemi sonrası iş hayatında iyice yaygınlaşan hibrit çalışma önerilen imkanları da değiştirdi. Artık çalışmaya tam veya yarı zamanlı evden devam birçok çalışan için uzaktan yararlandıkları haklar daha cazip oldu. İş saatleri dışında ulaşılmazlık hakkı belki de her zamankinden daha değerli oldu.

‘Mavi yakalı sıkıntılar ve çözüm yolları’ başlıklı yazıda önemine değinilen yan haklar ise başrol oyuncusu olarak sahnede. Kurumların yetenekli çalışanlarını tutmakta her zamankinden daha zorlandığı bu dönemde çalışanlara sunulan yan haklar, artık tercih aşamasında belirleyici olmaya başladı. Yan hak uygulamalarının belli başlı faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Çalışan bağlılığını artırarak sirkülasyon oranının azaltılmasına katkı sağlamak
  • Çalışan motivasyonunu artırmaya katkı sağlamak
  • Pazardaki rekabette avantaj sağlamak
  • Çalışanların güven duygusunun artırılmasına katkı sağlamak
  • Verimlilik artışına katkı sağlamak

5.10.2024 tarihli marketingturkiye.com.tr sitesinin yan haklar konusuyla ilgili araştırmalara yer verdiği haberine özetle bakalım.

Özel Sağlık Sigortası Şart

Mercer Marsh Benefits 2024 Çalışan Sağ­lığı, Yan Haklar ve Wellbeing Araştırma­sı’nın sonuçlarına göre şirketlerin bu yıl önceliklendirdiği ilk 3 konu başlığını sağlık sigortası teminatları ve şartları ile ilgili iyi­leştirmeler, esnek yan haklar uygulaması­na geçiş ve yan hak içerik ve kapsamını ge­liştirme yer alıyor. Aynı araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 76’sının sağladığı ve çalı­şanların en öncelikle olarak talep ettiği hak özel sağlık sigortası.

Mercer’ın araştırmasına katılan 320 şir­ketin yüzde 76’sı çalışanlarına özel sağlık sigortası sunduğunu söylerken, yüzde 24’ü böyle bir hak sunmadığını belirtiyor. Yan hakların kimleri kapsadığı sorulan 226 şir­ketin yüzde 52’si “çalışan, eş ve çocuk” için bu hakkı sağladığını belirtirken; yüzde 44’ü yalnızca çalışan, yüzde 4’ü ise çalışan ve eş için özel sağlık sigortası uygulaması yaptık­larını belirtiyor.

Aynı araştırmaya göre, çalışanların 2024 yılı için öncelikleri; sağlık sigortası temi­natları ve şartları ile ilgili iyileştirme, es­nek yan haklar uygulamasına geçiş/yan hak içerik ve kapsamını geliştirmeyle maaş artışları/ücret düzenlemeleri ve prim siste­mine geçiş yer alıyor.

Yemek Çeki Uygulaması

Araştırmaya göre en yaygın yan haklardan biri olan yemek çekleriyle ilgili de çarpıcı sonuçlar var. Öyle ki, 351 şirketin yüzde 47’si şirketlerinin kendilerine yemek çeki sağladığını söylerken, yüzde 26’sı hem ye­mekhane hem de yemek çeki aldıklarını söylüyor. Öte yandan, şirketlerinin yal­nızca yemekhane hizmeti sunduğunu söy­leyenlerin oranı yüzde 19, nakit ödenek sunulduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 5 ve herhangi bir yemek yardımı almadığını söyleyenlerin oranı da yüzde 2 olarak araş­tırmaya yansıyor.

Ulaşım ödeneği sağlayan şirketlerin oranı ise yüzde 5 artarak yüzde 35’e ulaşmış du­rumda. Araştırmaya göre şirketlerinin sa­dece servis sağladığını belirtenlerin oranı yüzde 35, ulaşım ödeneği aldıklarını söyle­yenlerin oranı yüzde 3, hem servis hem ula­şım ödeneği aldıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 20 ve herhangi bir ulaşım desteği al­madıklarını ifade edenlerin oranı yüzde 11 olarak araştırmaya yansıyor.

Şirket Başarısına Katkı Sağlıyor

Deloitte’un “2024 İnsan Yönetimi Hiz­metleri Trendleri” araştırmasına göre çoğu lider, çalışanların performansına odaklanmanın sürekli olarak başarılı bir performans sergileyen bir organizasyon oluşturmada kritik olduğunun bilincinde. Ancak bu farkındalık hali ve aksiyon alma arasındaki boşluğu kapatmak için geçmi­şin zihniyetlerini, işletme yapılarını ve çö­zümleri bırakmaları gerekiyor.

Çalışanlar Sürece Dahil Olmak İstiyor

Great Place To Work® (GPTW) verilerine göre ise pek çok organizasyon kurum kül­türleri içerisinde çalışan bağlılığını güç­lendirmek ve sahip oldukları yetenekleri elde tutabilmek için yan haklar yarışına girmiş durumda.

GPTW’nun global çapta her yıl 170’ten fazla ülkede 18 binden fazla organizasyon­la gerçekleştirdiği analizlere göre, genel trend olarak sosyal olanak ve yan haklar bir çalışan için organizasyon bağlılığını ve performansını doğrudan etkileyen bir un­sur değil. Organizasyonların güven kültür­lerini direkt etkileyen adalet ve hakkaniyet kavramı burada da dikkat edilmesi gere­ken unsurların başında geliyor. Kurum­da sosyal olanaklar ve yan haklar tasar­lanırken, çalışanları sürece dahil etmek, herkesi kapsayan bir yan haklar sistemi kurmak, herkesin eşit faydalanabileceği imkanları oluşturmak çalışan deneyimini pozitif noktaya taşımak konusunda çok daha etkili oluyor.

Dikkat Çeken Yan Hak Uygulamaları

PayPal

PayPal, çalışanlarının sağlık harcamala­rının azalmasını sağlayarak, seviye veya görev süresine bakmaksızın tüm çalışan­larına hisse seçenekleri sunarak, uygun bulunduğunda maaş artışı yaparak ve ki­şisel finansal eğitimlere erişim sağlayarak tüm seviyelerdeki çalışanların mali refa­hını iyileştirdi. Bunun sonucunda da çalı­şanlar mali konularda daha az stres bildir­di ve şirket genelinde devamsızlık azaldı.

Hitachi

Hitachi, çalışan mutluluğunu ölçerek kurumsal üretkenliği ve verimliliği artır­mayı hedefliyor. Bu kapsamda katılımcı çalışanlar, gün boyunca mutluluk düzey­lerini artırmak için yapay zeka kaynaklı öneriler alabiliyor. Bu çalışma hem birey­sel faydalarda (psikolojik sermaye) hem de kurumsal faydalarda (kâr, saat başına satış, perakende satışlar) iyileşmelere yol açtı.

IKEA

IKEA, global çağrı merkezi operasyon­larını dönüştürmek için yapay zeka tek­nolojilerini kullanıyor, prosedür ve sü­reçlere odaklanmak yerine yaratıcılık ve insan varlığının oluşturduğu katma değe­re odaklanıyor. IKEA bu kapsamda, rutin müşteri taleplerinin çoğunu karşılamak için bir yapay zeka botu devreye aldı ve çağrı merkezi çalışanlarının tasarım ve insani becerilerini güçlendirmeleri için kapsamlı bir yetenek geliştirme girişimine yatırım yaptı.