Yapay Zekanın Yetenek Kazanımına Etkileri - I

Hayatımızın, dolayısıyla iş yaşamımızın da bir parçası olan yapay zeka, yetenek kazanımını nasıl etkileyecek?  Konuyu uzmanına sordum. hiringcycle.ai kurucu ortağı ve CEO’su Ahu Bade Özkan merak edilenleri etraflıca yanıtladı. Medyada ara ara karşımıza çıkan “Yapay zeka işten çıkarmalara sebep oluyor” haberleri ne kadar gerçekçi? Özkan, verdiği cevaplarla dikkatimizi felaket tellallığı haberlerinden çekip bizi fırsatlara, kendimize yapmamız gereken yatırıma, nasıl uyumlanmamız gerektiğine odaklıyor. Yetenek kazanımında yapay zekanın karar verici değil karar destek ürünü olduğunun altını çizen Bade Hanım’ın işe alım süreçlerine yapay zekayı katmayı düşünen kurumlara da önemli tavsiyeleri var. Hepsi çok kıymetli. Haydi hemen okuyun.

hiringcycle.ai kurucu ortağı ve CEO'su Ahu Bade Özkan

- Merhaba Bade Hanım. Hoş geldiniz. İş yaşamında yapay zekanın avantajlarının yanı sıra sebep olduğu işten çıkarmalarla da ilgili pek çok haber çıkıyor karşımıza. Örneğin “2024’te yapay zeka sebebiyle 3 şirketten birinin işten çıkarma yapması bekleniyor” haberini okumuştuk. Siz nasıl bakıyorsunuz bu duruma?

Sosyal medya ve ana akım medya her zaman korku tetiklemeyi sever. Bir yerde gerçekler var yani veriler, bir yerde de magazinel haberler. Elimizde yapay zekanın işleri nasıl dönüştüreceğine dair pek istatistik var evet , ve bu veriler şu an için monoton ve otomotize edilebilir işler için işsizlik dalgasının haberini veriyor. Yapay Zekanın yapabileceği işler istihdamı küçültecektir doğrudur. Ancak 69 Milyon yeni iş meydana gelecek. Yerimizi alması yerine kendimizi geliştirip yapay zeka ile iş yapan profesyoneller haline gelmemiz bizim kişisel kariyer seçimimiz.

- Bloomberg ‘Yapay zeka kaynaklı işten çıkarmalar saklanıyor’ haberini yapmıştı. Sizce de saklanıyor mu? Ne dersiniz, robotlar işimizi elimizden almaya başladı mı?

Yapay Zeka kaynaklı işten çıkarmaların saklandığına dair elimde net ve güvenilir bir veri yok. Ancak sağlıklı bakmayı öneririm. Orada iş veya görev tanımı yok olmuyor evriliyor. Yeni sistemde orada olmak ve işini yeni teknoloji ile evrilmiş hali ile yapmak zorlayıcı, huzursuz edici ama seçim. Örneğin drone teknolojileri ve tarımdaki istihdam dönüşümü. Şoförsüz araçlar ve lojistikte kuryeler için yaşayacağımız dönüşüm. Bugün Avrupa’da pek çok markette artık kasiyerlerin hiç bulunmayışı. Evet burada teknolojinin insan iş gücünün yerini aldığı noktaları görüyoruz. Bir de 2010 ve 2020 yılları arasındaki sosyal medya uzmanı istihdam sayılarına bakmaya ne dersiniz? Ya da yapay zeka tabanlı ürün geliştiriciler. Yapay Zeka dünyayı okumayı başaranlar için fırsatlar sunuyor da demek mümkün.

- İşe alım sürecinde yapay zeka nerelerde devreye giriyor? İşe alımı nasıl kolaylaştırıyor?

Yapay Zeka işe alımın farklı süreçlerinde yer alabiliyor. Özgeçmiş araştırma, özgeçmiş eleme, mülakat, ölçme değerlendirme süreçlerinin tamamında yapay zekanın varlığından söz edebiliriz.

- Globalde ve Türkiye’de işe alımda yapay zeka kullanım oranları neler?

Globalde Avrupa çok temkinli ilerlerken, Çin ve Amerika’nın çok cesur kararlar aldığını izliyoruz. Girişim ekosistemini desteklemek ve buradaki pazarda pay almak adına yapay zeka ile ilgili tutarlılık, deneme/yanılma turları olmadan, geçerli ve yeterli büyük veri oluşmadan alınan tüm yaratım ve kullanım kararlarını hele ki insan kaynakları disiplininde araç geliştiren biri olarak tehlikeli buluyorum.

Türkiye’de hiringcycle.ai 10 ayda 30 müşteri ile 50.000 adayın değerlendirme sürecini tamamladı. Veri tutarlılık oranımız 10 ayrı kurumun datası ile % 97 ve bunu yükseltmek için her gün ürün ekipleri uğraşıyor. Bu verilerle yaygınlık adına pazarda öncü olduğumuzu biliyoruz, bu da bizi mülakat aracı olarak yapay zeka kullanım yaygınlığının tüm pazarda henüz % 1 olduğuna götürüyor.

Röportajın devamı yarın.