hiringcycle.ai kurucu ortağı ve CEO'su Ahu Bade Özkan ile yapılan röportajın ikinci bölümü.
- Pandeminin en yoğun yaşandığı dönemlerde bile, değil yapay zeka kullanımı, çevrim içi mülakatlara mesafeli yaklaşan kurumlar vardı. Çevrim içi mülakat varken, adayları yüz yüze görüşmeye çağırdı bazı firmalar. İşe alımda yapay zeka kullanımı yetenek kazanımını nasıl etkiliyor? Yapay zekayı henüz işe alım süreci içine sokmamış firmalar yetenek kazanımı yarışında nerede olacak?
Ben 25 yılını insan kaynaklarına ve 40.000 saatini mülakata adamış bir uzman olarak tüm meslektaşlarıma her zaman analiz ile hareket etmeyi önereceğim. Yapay Zeka KARAR VERİCİ değildir. Yapay Zeka ile mülakat bir karar destek ürünüdür. Kararlarınızı veriye dayalı vermeniz için insan kaynakları analitiği mantığı ile hareket eder ve subjektif kıyaslama yerine objektif veriye odaklı değerleme sunar. Aracı nerede, hangi aşamada konumladığınız size aittir.
İnsan Kaynakları uzmanlarını korkutmak, kışkırtmak, kaygılandırmak yerine yapay zeka dostu verimli yapılar kurmak da yönetimlerin vizyonudur. Yapay Zeka aracınızı doğru seçer, doğru yerde konumlarsanız (bakın bunları yapay zeka yapamaz bunu yine yapacak olanlar benim meslektaşlarım) başka araçlar için konuşamam ama mesela bizim aracımız -doğru adayı seçme konusunda sizi geleneksel veriye göre % 50 doğru veriye, aday işe alım sürecini kısaltmak için % 62 verimliliğe, 360 derece aday memnuniyeti adında memnuniyet oranlarını % 95’e çekiyor.
- İşe alım tamamıyla yapay zekaya devredilebilir mi? Bu durum ne kadar sağlıklı olur?
Asla yetenek kazanımının tamamı devredilemez. Yapay Zeka aday da elememelidir. Aday ölçümleyebilir. Kararı daima insan kaynakları ekipleri vermelidir. Ancak vicdan veya bilinçaltı / bilinç dışı öğeler insan dan ayrılamaz, yapay zeka adil ve ön yargısız işe alımı destekler.
- Mülakat sürecinin hiç insan eli değmeden sadece yapay zeka ile robotik olarak yürütülmesi neler getirir / götürür?
Yeteri kadar büyük veriye dayanıyorsa ön yargısız eğitilmiş yapay zeka süreci hızlandırır. İşe alımda mülakat 3 aşamalıdır. 1. Aşama: Tanışma (telefon mülakatı), bugün sektörde % 60 oranında yapılan. 2. Aşama: Görüşme için kullanılan online platformlarda yapılan canlı görüşme ve 3. Aşama: yüz yüze görüşme – karar anı. Hiringcycle.ai sürecin her anında sizin kararlarınızı yazılı veriye dayandırıp son karar için size opsiyon bırakır ve bazı roller ilk iki görüşmenin ve mavi yaka / gri yaka rollerde de 1. görüşmenin yerine geçebilir.
- IMF ‘Yapay zeka küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek’ tespitinde bulunmuştu. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Etkileyecek demek ille de herkes işsiz kalacak demek değil. Çok doğru etkileyecek, hiçbirimiz işimizi geçen ay yaptığımız gibi yapamayız.
- Son olarak yapay zekayı işe alım sürecine veya sadece mülakatlarına dahil etmek isteyen firmalara neler önerirsiniz? İşe nereden başlasınlar?
Peryön’de yıl boyunca veriyor olduğum ‘İnsan Kaynaklarında Dijitalleşme’ eğitimimize ve workshopumuza herkesi beklerim.
- İnsan Kaynakları ekiplerinin dijital okur yazarlık seviyesi
- Süreçte tıkanan noktaların ve uzayan noktaların tespiti
- Saklanamayan verilerin adreslenmesi
- Yanlış yapılan seçimlerin maliyetinin analizi
Tüm meslektaşlarıma inatla sesleneceğim; önce içerisi sonra ürün. Ve unutmayalım yapay zeka öğrenen bir teknolojidir asıl olan alan bilgimizdir. Ürünleri doğru alan bilgisi sahibi olup olmamasına göre konumlayalım.
- Zaman ayırdığınız ve açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim.