Haftada bir veya birkaç günlüğüne de olsa çalışanlarınızı yeniden ofise çağırıyorsanız, bu konudaki uygulamaları bilmenizde fayda var.
Çalışanların Kaygıları
Evden çalışma şeklinin yoğun olduğu bu dönemde bazı firmalar çalışanlarını ofise çağırmaya başladı. Kimisi haftada bir gün, kimisi birkaç gün gidip ofiste çalışıyor. Bazıları dönüşümlü bazıları rutin olarak gidiyor. Evdeki steril ortamlarından çıkıp herkesle birlikte ofiste olmak bir çok insan için kaygı verici. Kafada deli sorular: Yeni çalışma şekli nasıl olacak? Acaba gerekli tedbirler alınıyor mu? Herkesin bu tedbirlere uyması için neler yapılacak?
Yapılabilecekler
Haftada bir veya birkaç günlüğüne de olsa çalışanlarınızı yeniden ofise çağırıyorsanız, bu konuda yapılan ve işe yarayan uygulamaları bilmenizde fayda var. İşte gözlemlerim ve aldığım geri bildirimler doğrultusunda yapılabileceklerle ilgili derlediklerim:
- Çalışanları önceden haberdar etmek: Kurumsal iç iletişim üzerinde önemle durulmalı. Yapılan yenilikler, alınan tedbirler, çalışma şekli, vb. konularda çalışanlar iş yerine gelmeden haberdar edilmeli. Çalışmalarla ilgili önceden bilgi sahibi olmak sadece kişinin kendisine değer verildiği duygusu yaratmaz, aynı zamanda kaygıyı da azaltır.
- Çalışanların ulaşımı: Büyük kaygı yaratan ve çözüm bulunması çetrefilli konulardan biri de işe gidip gelmek için kullanılan toplu taşıma araçları. Firmaya ekstra maliyet getirmekle birlikte bulunan çözümlerden biri mesafeli oturmalı düzeninde servis araçlarının devreye sokulmasıdır.
- Dönüşümlü çalışmak: Eğer iş yeri mekan darlığı sebebiyle sosyal mesafeli olarak herkesin aynı anda çalışmasına olanak vermiyor ise verimli bir dönüşümlü çalışma sistemi ile çalışanların ofise gelmeleri sağlanabilir.
- İş yerini sosyal mesafe kurallarına göre düzenlemek: Çoğu çalışanın açık sistemde, yakın mesafeyle bir arada çalıştığı düşünülürse oturma düzeninin yeniden düzenlenmesi yapılan iyi uygulamalar arasında yer alır. Alan müsaitse yeni masa ilave etmek, alan darsa çalışanların dönüşümlü gelmesini sağlamak üretilen çözümler arasında.
- Çalışanların görüşünü almak: Yapılan uygulamaların çalışanlara duyurulmasının yanı sıra, çalışan görüşüne de önem verilmeli. Yeni düzende çalışmakla ilgili çalışanların memnuniyetleri ortaya çıkarılabilir ve görüşleri alınabilir. Bu dönemde şirketinizin çalışanlarınıza ne mesaj verdiği gözden kaçmamalı.
- Hatırlatmalar: Neticede çalışanlar yeni bir iş yerine değil, kendi çalışma yerlerine döndükleri için eski alışkanlıklarını sürdürme eğiliminde olabilir. Bu yüzden “sosyal mesafe” “ellerin sterilize edilmesi” vb. konularda yapılan yeni uygulamaları hatırlatmak da fayda yaratır.