Yılbaşı Hediyeleri Çalışan Motivasyonunda Etkili mi?

Yeni yıl yaklaşırken, işverenlerin çalışanlarına yapacağı küçük jestler büyük farklar yaratabilir. Yapılan araştırmalar, doğru seçilen hediyelerin ve jestlerin çalışan memnuniyeti üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.

Yılbaşı hediyesi alan çalışan

Yeni Bir Yıla Girerken

Yine yeni bir yıl arifesindeyiz. Yapılacaklar listeleri hazırlanıyor. Umutlar, hedefler, iyi dilekler peş peşe sıralanıyor, hediyeler alınıyor. Çoğunlukla beklentilerimizi gerçek kılacak çabayı, planlı çalışmayı göz ardı edip yeni yılın da bizden bekledikleri olduğunu unutuyoruz. Geçen yıla girerken pek olumlu değildik; “Yeni yıldan umudumuz yok” dedik. Bu yıl da diğerinden çok farklı değil. Her ne kadar umudumuz olmasa da biz yeni yıl girişlerini hediyelerle süslemeyi seviyoruz.

Peki, kurumsal yaşamda da yeri olan hediye verme konusu çalışanları nasıl etkiliyor? Çalışanların motivasyonu yeni yıl hediyelerinden etkileniyor mu? 18 Aralık 2024 tarihli upfliers.com farklı kaynaklardan derleyerek yaptığı haberle bu soruya yanıt vermiş. Birlikte özetle bakalım:

Jest mi, Motivasyon Kaynağı mı?

Workplace Import Report’a göre, çalışanların % 75’i, küçük bile olsa bir takdir görmenin motivasyonlarını önemli ölçüde artırdığını belirtiyor. Yani işverenlerin sene sonu toplantılarında bol övgülü konuşmalar yapmaları ve çalışanların performanslarını değerlendirirken takdiri esirgememeleri hem çalışanların hem de şirketin faydasına. Ancak sadece kuru bir takdir yeterli olmayabilir. Araştırmalar, bu konuda hediyelerin de oldukça etkili olduğunu ortaya çıkarıyor. Hatta hediyenin “değeri” ne kadar artarsa memnuniyet de o kadar artıyor gibi görünüyor.

Araştırmalara göre prim veya bonus gibi maddi ödüllerin yanı sıra bilgisayar, tablet gibi parasal değeri yüksek hediyeler de çalışanların iş memnuniyetini ve motivasyonunu artırmada büyük ölçüde önemli. Fakat dahası da var, mesela bir tatil. Evet, çalışanları tatile göndermek kulağa biraz çılgınca, abartı ya da fazlaca maliyetli gelebilir, ancak araştırmalar gösteriyor ki şirketlerin uzun vadeli gelişimi için bu harcamaya değer.

Bin kişiden fazla katılımcıyla yapılan bir ankette, katılımcılar bir tatil ödülünün çalışmaya devam etme konusunda motivasyonlarında ciddi bir artışa neden olduğuna dikkat çekiyor. Tatil hediyesinin kendilerini değerli hissetmelerini sağladığını belirten katılımcılar, aynı zamanda mevcut iş yerlerinde daha uzun süre çalışmak istediklerini de söylüyorlar. Üstelik bu oran hiç de az değil. Tatille ödüllendirilen katılımcıların % 70’i iş yerlerine sadık kalacaklarını ve uzun çalışacağını belirtiyor. Belki de işverenlerin yıl sonunda çalışanlarına yeni yıl hediyeleri dağıtırken bir kez daha düşünmelerinde ve bir tatil paketini seçenekler arasına eklemelerinde fayda var.

Advertising Speciality Institute Kurumsal Hediye anketine göre şirketlerin %42’si çalışanlarını bir hediye ile ödüllendiriyor.

Diğer yandan, Snappy’nin 2024 Tatil Hediyeleri Raporu’na göre de yılbaşı hediyeleri çalışan memnuniyetini ve elde tutmayı teşvik etmede kritik bir rol oynuyor. Çalışanların % 74’ü yılbaşı gibi tatil sezonlarında şirketlerinden hediye almayı umuyor ve bu da günümüzün iş yeri kültüründe tanınmanın ve takdirin önemi vurguluyor.

Snappy’nin farklı şirketlerde çalışan 1500’den fazla katılımcıyla yürüttüğü bu çalışmada çalışanların %71’i, bir tatil hediyesi almanın işverenlerine ilişkin algılarını iyileştirdiğini bildiriyor. Ayrıca, çalışanların %54’ü, tatil hediyeleri gibi jestlerle sürekli olarak takdir gösteren bir şirkette kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylüyor. Katılımcıların %64’ü ise tatil hediyesi aldıktan sonra işlerine daha fazla zaman ve enerji harcamaya gönüllü olduklarını belirtiyor. Bu da haliyle şirketteki üretkenliğe fayda sağlıyor. Yapılan bu araştırmanın bir bulgusu ise kötü hediyeler hakkında. Çalışanların %44’ü kötü seçilmiş bir hediye aldıklarında takdir edilmediklerini hissettiklerini söylüyorlar. Yani, işverenlerin yalnızca ‘hediye vermeye’ değil; nasıl bir hediye vereceklerine de odaklanması gerekiyor.

Kısacası, bu konuda yapılan pek çok araştırma, işverenin çalışanlarına yönelik jestlerinin, onların şirketlerine olan bağlılığını ve motivasyonunu önemli ölçüde artırdığını gösteriyor.

Yılbaşı hediyelerinin yanı sıra yılbaşı yemekleri konusunda ise araştırmalar pek net bir sonuca ulaşabilmiş değil. Nature’da yayınlanan bir çalışma, yılbaşı yemeklerinden memnuniyet duyma konusunda karışık bulgular olduğunu öne sürüyor. Yemeklerin alkollü olup olmaması, katılımcıların yaşları, yemek organizasyonu esnasındaki konuşmalar, atmosferin kendisi gibi pek çok faktör çalışanları olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebiliyor.

Yoğun alkol tüketimi ve yemek organizasyonu sırasında bir takım uygunsuz davranışların memnuniyetsizliğe yol açtığı öne sürülürken; insan ilişkileri odaklı, eğlenceli, gayri resmi ve samimi yemek ortamlarının çalışanların tatmin duygusunu beslediği ortaya çıkıyor. Dolayısıyla şirketlerin yılbaşı yemeği planlarken daha hassas davranmasında ve detaycı bir plan ile organizasyon akışını herkes için uygun olacak şeklide oluşturmasında fayda var.

Sonuç olarak, yılbaşı dönemi çalışan motivasyonunun yeniden inşa edildiği, hedeflerin tazelendiği ve şirket kültürünün güçlendirildiği önemli bir fırsata dönüşebilir.