Yunanistan’da hafta sonuna kadar sürmesi beklenen çöl sıcakları nedeniyle çeşitli önlemler alınıyor. Bu kapsamda çalışanlara iş bırakma hakkı tanındı.
Çevresel Faktörler ve Çalışan Sağlığı
Ofis ortamlarının çalışan sağlığını doğrudan etkilediğini biliyoruz. Örneğin penceresiz ofislerde diyabet riski olduğunu biliyoruz. Sadece iş ortamları değil çalışma şekilleri de sağlığı etkiliyor. Bu doğrultuda biliniyor ki uzun süre oturarak çalışmak kalp krizi sebebi.
Çalışan sağlığını etkileyen bir başka faktör de mevsim normlarının üstündeki sıcaklık ve soğukluk. Kış aylarında kar ve buzlanma nedeniyle bazı şirketler çalışma saatlerini yeniden düzenledi. İş çıkış saatlerinin öne çekilmesi, yarım gün çalışma, aşırı kar yağışlarında tanık olduğumuz uygulamalar. Kar yağışı sebebiyle yargıya intikal etmiş çalışan vakaları da var. Mesela kar yağdığı için işe gidemeyip işten çıkarılan çalışan var.
Şimdi ise aşırı sıcaklar gündemde. Aşırı soğuk kadar mevsim normlarının üzerindeki sıcaklar da çalışma yaşamında düzenlemelere sebep oluyor. Bu konuda komşudan bir haber var. 17 Temmuz 2024 tarihli marketingturkiye.com.tr sitesinin Oksijen’i kaynak olarak gösterdiği haberine bakalım:
Yunanistan’daki Aşırı Sıcaklar ve Çalışma
Yunanistan Meteoroloji Dairesi’nin verilerine göre, son 9 günde ülke genelindeki hava sıcaklıkları 40 dereceyi geçerken, bazı bölgelerde 42 dereceye kadar ulaştı. Hafta sonuna kadar sürecek çöl sıcaklıkları nedeniyle hava sıcaklığının bazı bölgelerde 43 dereceye kadar ulaşması öngörülüyor.
İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı da tüm belediyelere ve kamu kuruluşlarına yaptığı bilgilendirmede, yüksek hava sıcaklıklarına karşı tüm kurumların hazır olmasını, gerekli tedbirleri almasını istedi. Uyarıda, vatandaşların gölgede ve serin yerlerde bulunması, kalabalıktan uzak durulması, beden gücü isteyen işlerden kaçınılması, güneşlenilmemesi, koşu, yürüyüş gibi sporların yapılmaması, açık renk kıyafetler giyilmesi ve hafif yemekler tercih edilmesi tavsiye edildi.
Tersanelerdeki Çalışmanın 2 Gün Durdurulması İstendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise hava sıcaklıklarının çok yüksek olacağı öngörülen 16-19 Temmuz tarihlerinde, kamu sektörü ve özel sektördeki tüm çalışanlar için özel tedbir alınmasına karar verdi. Üç gün boyunca saat 12.00 ile 17.00 arasında sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkması halinde, açık havada yapılan inşaat, kurye hizmetleri ve ürün nakliyatı gibi işlerin durdurulmasına karar verildi. Çarşamba ve perşembe günleri ise 38 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda tersanelerdeki çalışmaların durdurulması istendi.
Bu kurallara uymayan işverenlere, her bir çalışan için 2 bin euro para cezası kesileceği duyuruldu. Beyaz yakalılar ve memurlara ise 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda uzaktan çalışma imkanı sağlandı. Atina Belediyesi de sıcaktan korunmak isteyen vatandaşlar için spor salonu, lokal gibi belediyeye ait klimalı salonları hafta sonuna kadar vatandaşların kullanımına açtığını duyurdu.