Zorunlu eğitim çağında 5-17 yaş aralığındaki 500 binin üstünde çocuk okuldan alınıp tarlalara götürüldü.
Mevsimlik Çocuk İşçiler
Geçtiğimiz hafta basın haberlerinden, tarım ürünlerindeki ekim ve hasat zamanının başlamasıyla mevsimlik çocuk işçi göçünün de başladığını öğrendik. Çalışmaya mecbur yavrular ailelerince okullarından alınıp çalışmak için başka illere göçtü. Detayları 26 Mayıs 2023 tarihli sozcu.com.tr sitesinden öğrenelim:
Son 1,5 ayda 500 binin üstünde çocuk, aileleriyle birlikte çalışmak için başka illere göçtü. Milli Eğitim Bakanlığı ‘Mevsimlik Tarım İşçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi’ adlı resmi yazıyla, öğrencilerin gittikleri illerde bulunup, okula devamının sağlanmasını istedi. Yoksulluk nedeniyle aileleriyle başka illere mevsimlik işçi giden ve halen e okulda kayıtlı zorunlu eğitim çağındaki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini her ilde milli eğitim müdürlükleri arıyor.
Şanlıurfa’da ilk belirlemelere göre 802 öğrenci okulu bırakıp tarlalara mevsimlik işçi olarak gitti. Eyyübiye’de çoğu ilkolkul öğrencisi 317 öğrenci, Viranşehir’de 161, Suruç’ta 139, Haliliye’de 54, Harran’da 31derken Şanlıurfa’daki okullardan mevsimlik işçi öğrenci kaybetmeyen tek bir okul kalmadı.
Çocuk İşçi Sayısı 893 Bin
Türkiye Çocuk Hakları Strateji Raporu’na göre çalışan çocukların yüzde 33.5’i okulu terk ediyor. UNICEF Türkiye verilerine göre 5-17 yaş arası 893 bin çocuk işçi var.
Çalıştırılan çocuk işçilerin 36 bin 299’u okulu tamamen bırakıyor. 5-14 yaş grubu çalışan çocukların yüzde 64’ü tarım sektöründe çalıştırılıyor.
Tüm bunlar masumiyetin sömürülmesi değil midir? Yaşamın yankısı hak geçirmez; ona verdiğimizi bize geri verir. Biz bu yavrulara bugün ne veriyorsak ya da ne veremiyorsak ilerleyen yıllarda ülke olarak karşılığını göreceğiz.
ABD Iowa Eyaletinden Çocuk İşçiliğine İzin
Aynı sitenin 19 Nisan 2023 tarihli farklı bir haberinden çocuk işçiliği ile ilgili bir başka üzücü haberi öğreniyoruz. Haber şöyle:
ABD’de Iowa eyalet senatosunun kabul ettiği yasaya göre çocukların daha uzun saatler çalışmasına izin verilecek. Ayrıca çocukların şu anda yasak olan montaj hattı veya alkol servisi gibi işlerde çalışmasına da olanak sağlıyor.
Çocuk işçiliği yasları, 1900’lerin başında ABD’deki işçi hakları hareketlerinin ilk kazanımlarından biri olarak görülse de uzmanlar son yasanın çocuk işçiliğini teşvik etmesinden endişeli.